CO PODAĆ NA OBIAD WESELNY?

  1. Co podać na obiad weselny. Oto kilka przykłado­wych menu, skromnych i wystawniejszych: Bulion w filiżankach z pasztecikami. Gęś z jabłkami, ostatecz­nie pieczeń wolowa z ryżem lub frytkami i jarzyna oraz surówka. Krem waniliowy. Zupa pomidorowa, danie rybne, polędwica z frytkami, sałata. Kompot. Barszcz czerwony po polsku, ryba w galarecie lub łosoś w ma­jonezie, kura (pularda), frytki lub ziemniaki puree, borówki. Najpierw przystawki: wędliny, sałatki, majonez, pomidory na­dziewane itp. Potem zupa rakowa lub cytrynowa z ryżem czy rosół z francuskimi kluskami. Danie główne: płatki polędwicy garnirowane albo indyk krajany w plastry, sałata lub borówki. Deser: kompot i lody. Napoje: do ryb podaje się lekki „mozel”. Przy wielu daniach oraz do pieczeni wina reńskie czy „palatynat”. Wystawne przyjęcie się szampanem. Wieczorem zwykle czarna kawa, ciastka, torty, bakalie i owoce. Wprawdzie sam zestaw dań jest również dość ważny, bo dobry apetyt sprzyja humorom, ale nie dramatyzujmy, gdy nie uda się czegoś zdobyć. Nie należy szafować zbytnio trunkami. Awantury na weselach, niewłaściwe zachowanie podpitych gości — wszystko to zostawia niesmak i nie ma nic wspólnego z kulturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *