JADŁOSPIS

  1. Jadłospis. W restauracjach kelner podaje jadłospis naprzód paniom. Ale zarówno samotna kobieta, jak i mężczyzna będący w towarzystwie mogą wziąć jadłospis z pobliskiego stolika. Co prawda kelnerzy tego nie lubią, bo można zabrać kartę należącą do rewiru kolegi, który z tej racji będzie niezadowolony. Pani, wiedząc, że płaci pan, nie wybiera najkosztowniejszych potraw, ale też nie bierze najtańszych, jak np. jajecznica. Uprzej­my towarzysz pomaga pani w wyborze. Ale nie jest miłe, gdy jej proponuje dania najdroższe, a sobie, z oszczędności, zamawia sałatkę śledziową. Jeśli nie znamy potrawy kryjącej się pod tajemniczą nazwą, pytamy po prostu kelnera, ten zaś powinien nas grzecznie obja­śnić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *