Żywność organiczna: Co warto wiedzieć o zdrowej żywności?

Żywność organiczna – co warto o niej wiedzieć?

Świadomość związana z wpływem żywności na nasze zdrowie rośnie wraz z upływem czasu. Co raz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na wartość odżywczą danej potrawy, ale również na to, jak została ona uprawiona. W ostatnich latach szczególnie popularne stały się produkty żywnościowe wytworzone w sposób organiczny. Co warto wiedzieć na temat takiej żywności?

Czym jest żywność organiczna?

Żywność organiczna to produkty pochodzące z upraw prowadzonych w sposób naturalny, bez wykorzystania sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Taki sposób produkcji może skutkować mniejszą ilością pestycydów oraz zanieczyszczeń. Niemniej jednak, nie oznacza to, że produkty organiczne nie zawierają w ogóle pestycydów, są one jednak w mniejszej ilości niż w przypadku żywności konwencjonalnej.

Zalety jedzenia żywności organicznej

1. Mniejsza ilość szkodliwych substancji – dzięki naturalnej uprawie, produkty organiczne zawierają w mniejszej ilości szkodliwe pestycydy, które znajdują się w żywności konwencjonalnej.
2. Więcej składników odżywczych – badania wskazują, że żywność organiczna może zawierać więcej składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, niż żywność konwencjonalna.
3. Lepszy smak – wiele osób uważa, że żywność organiczna ma lepszy smak niż ta konwencjonalna.

Wady żywności organicznej

1. Wyższe koszty – żywność organiczna jest zazwyczaj droższa niż żywność konwencjonalna. Jest to spowodowane przede wszystkim wyższymi kosztami produkcji.
2. Krótszy czas trwałości – ze względu na brak konserwantów, żywność organiczna może być mniej trwała niż żywność konwencjonalna.
3. Brak wsparcia producentów niskoszczepowych – choć żywność organiczna ma wiele zalet, warto pamiętać, że producenci niskoszczepowi (dalecy od miast) niekoniecznie muszą mieć możliwość przeprowadzania takiej produkcji.

Jakie produkty warto wybierać, a jakich unikać?

W wyborze produktów organicznych na pewno warto kierować się jakością, ale również ilością szkodliwych substancji w żywności konwencjonalnej, takich jak:
1. owoce i warzywa – warto wybierać te, które najczęściej są traktowane intensywnymi środkami ochrony roślin, takie jak: szpinak, arbuzy, jabłka czy truskawki,
2. mięso – warto wybierać mięso pochodzące z ekologicznych hodowli, bez stosowania antybiotyków oraz hormonów wzrostu.

Podsumowanie

Choć żywność organiczna z pewnością posiada wiele zalet, nie ogranicza się to tylko do tego, co jemy. Warto zdawać sobie sprawę z korzyści, jakie przynoszą produkty ekologiczne, zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska. Ostatecznie, wybierając właściwe składniki do swojego jadłospisu, możemy poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *